Case
29.03.25

Højesteret omgør U.2024.3959 Ø

Stævning på markedslejevarsling indgivet pr. mail på fristdagen var (alligevel) rettidig, da sagsportalen på grund af et teknisk nedbrud ikke var operationel.

Katja Paludan og Henrik Bregnhøj Bøgeriis bistod udlejer i sagen, hvor fristen for at indgive stævning vedrørende den varslede markedslejeforhøjelse var den 22. juni 2022.

Det følger af retsplejelovens § 148 a, stk. 1, at en stævning skal indgives via sagsportalen på hjemmesiden www.minretssag.dk. Indgivelse af stævning pr. mail er derfor som udgangspunkt ikke fristafbrydende.

Sagsportalen var imidlertid, på grund af en fejl hos Nets NemID, utilgængelig for alle brugere i perioden 21. juni 2022 til 24. juni 2022 – og for nogle brugere helt frem til den 26. juni 2022.

Derfor blev stævningen indgivet pr. mail til retten den 22. juni 2022 kl. 14.47 – 13 minutter før rettens lukketid. Sagen blev oprettet på sagsportalen den første hverdag efter, at sagsportalen igen var operationel, den 27. juni 2022.

Lejers advokat var cc på mailen med stævningen til retten, men denne bestred alligevel, at stævningen var rettidigt indgivet, og anførte til støtte herfor, at stævningen først skulle betragtes som indgivet den dag, sagen blev oprettet på sagsportalen. Sagen blev herefter udtaget til formalitetsprocedure.

En enig boligret fandt, at udlejer var forhindret i at anlægge sagen på den foreskrevne måde i retsplejelovens § 148 a, stk. 1, inden fristen udløb. Boligretten fandt derfor, at sagen var anlagt inden for den i erhvervslejelovens § 13, stk. 9 og stk. 10 fastsatte frist, der var den 22. juni 2022. Boligrettens nærmere begrundelse var:

På denne baggrund, og under henvisning til at der efter det oplyste på forhånd var varslet nedlukning af domstolenes sagsportal fra den 22. juni 2022 kl. 18.00 til den 23. juni 2022 kl. 08.00, at det på tidspunktet for e-mailens fremsendelse ikke var muligt inden fristens udløb samme dag at søge retten om tilladelse til at indgive stævningen på e-mail samt at modpartens advokat samtidig modtog kopi af stævning og bilag, finder retten, at stævningen helt undtagelsesvis kan anses for gyldigt indleveret ved e-mailen af 22. juni 2022 kl. 14.47. Det er herefter uden betydning, at sagen først blev oprettet på sagsportalen den 27. juni 2022 kl. 13.18.

Med Procesbevillingsnævnets tilladelse kærede lejer boligrettens kendelse til landsretten.

Mod udlejers forventning afviste landsretten sagen. Landsretten anerkendte, at det var umuligt at anlægge sagen på sagsportalen, men da mailen med stævningen var sendt til retten inden rettens lukketid, fandt landsretten, at udlejer havde haft mulighed for at indhente rettens tilladelse til at indgive stævningen på mail, og afviste allerede af den grund at fremme sagens realitet.

Højesteret har i kendelse af 11. februar 2022 (UfR 2020.1336) fundet, at et kæreskrift, der blev indgivet til retten ved mail på kærefristens sidste dag kl. 16.55, helt undtagelsesvis kunne anses for gyldigt indgivet, selvom kæreskriftet ikke blev indgivet i overensstemmelse med reglerne i retsplejelovens § 148 a. Højesteret lagde herved vægt på, at kæreskriftet, der samtidig blev sendt til modpartens advokat, ikke kunne indgives på domstolenes sagsportal på kærefristens sidste dag på grund af særlige tekniske problemer, og at det ikke inden kærefristens udløb var muligt at søge retten om tilladelse til at indgive kæreskriftet ved mail.

Udlejer har ved fremsendelsen den 22. juni 2022 af mail med stævning og bilag til Københavns Byret og modpartens advokat haft mulighed for inden udløbet af fristen for sagsanlæg at søge retten om tilladelse til at indgive stævningen på denne måde, men dette er ikke sket. I hvert fald under disse omstændigheder finder landsretten, at den ved mail af 22. juni 2022 kl. 14.47 indgivne stævning ikke undtagelsesvist kan anses for gyldigt indgivet.

Sagen kan herefter først anses for anlagt ved udlejers indlevering af stævning på domstolenes sagsportal den 27. juni 2022 kl. 13.18, hvilket er efter udløbet af den i erhvervslejelovens § 13, stk. 10, indeholdte frist for sagsanlæg.

Med Procesbevillingsnævnets tilladelse blev landsretten dom indbragt for Højesteret, som nu har fundet, at stævningen undtagelsesvis kan anses for gyldigt indgivet ved mailen den 22. juni 2022.

Udfaldet er begrundet med, at det under de foreliggende omstændigheder ikke kan kritiseres, at udlejer, kort før rettens lukketid, i stedet sendte stævningen med bilag til byretten og modpartens advokat pr. mail, da sagsportalen på grund at teknisk nedbrud var utilgængelig.

Højesteret lægger efter oplysningerne i sagen til grund, at domstolenes sagsportal var utilgængelig i perioden fra tirsdag den 21. til fredag den 24. juni 2022 for alle brugere og herudover for nogle brugere var utilgængelig helt frem til søndag den 26. juni 2022. Dette skyldtes efter det oplyste et landsdækkende nedbrud med NemID. Det lægges til grund, at der ikke forelå oplysninger om, hvordan brugerne skulle forholde sig, mens sagsportalen var utilgængelig.

Udlejer var som følge af det tekniske nedbrud forhindret i på fristdagen den 22. juni 2022 at anlægge boligretssagen på sagsportalen, og Højesteret finder, at det under de foreliggende omstændigheder ikke kan kritiseres, at udlejer kort før rettens lukketid i stedet sendte stævningen med bilag til byretten og modpartens advokat pr. mail.

Modpartens advokat blev således på fristdagen orienteret om, at udlejer ønskede at fastholde kravet om lejeregulering, jf. erhvervslejelovens § 13, stk. 10. Stævningen med bilag blev som nævnt publiceret på domstolenes sagsportal mandag den 27. juni 2022, som var første hverdag efter, at portalen igen var tilgængelig for alle brugere.

På denne baggrund finder Højesteret, at stævningen undtagelsesvis kan anses for gyldigt indgivet ved mailen af 22. juni 2022.

Højesteret ophæver derfor landsrettens dom og hjemviser sagen til realitetsbehandling i landsretten.

Det er til stor glæde, at Højesteret anerkender, at risikoen for korrekt anlæg af stævning ikke pålægges borgere og brugere i den situation, hvor sagsportalen er utilgængelig, og hvor retten ikke har udmeldt en plan for, hvordan stævning og andre frister opfyldes.

OBS: På baggrund af nedbruddet af sagsportalen i 2022 har Domstolsstyrelsen udarbejdet en beredskabsplan, der skal følges, hvis sagsportalen ikke er operationel. Beredskabsplanen kan fremsøges på domstol.dk.

Højesterets kendelse forventes trykt inden for kort tid. Når domsnummeret foreligger, vil det blive oplyst her.

Vi ser nu frem til at opstarte behandlingen af sagens realitet med en skæringsdag i foråret 2022.